Ruimte voor initiatief

Steden moeten bruisen! Elke gemeentelijke bestuurder hoor je dat zeggen. Men verwijst dan vaak naar het succes van Berlijn: verrassend, levendig en afwisselend. Met Amsterdam, de Bijlmer en specifiek hergebruik en afbraak van garage Kempering in het achterhoofd vroeg ik me af wat dit nou betekent en waar we eventueel inspiratie uit kunnen halen?

Waarom is er zoveel bewondering voor Berlijn? Is het vanwege het ‘onaangeharkte’, een stad met minder regels, met minder slaapverwekkende woon- of kantorenwijken? Een stad met ruime straten, omzoomd door kleine en grote parken?
In ieder geval is er veel ruimte, zowel letterlijk als figuurlijk: ruimte in leegstaand vastgoed of terreinen, ruimte in de openbare ruimte, maar vooral ook ruimte voor initiatief. Wat kunnen we hiervan leren?

Leegstand helpt bij het realiseren van experimenten. Op plekken waar geen commerciële druk ligt, is meer mogelijk dan op plekken waar projectontwikkelaars over elkaar heen buitelen om te investeren met veelal grote en uitwisselbare concepten. Breek –net als in Berlijn– niet altijd alles af, maar kies voor hergebruik, ook als een gebouw of een plek niet als esthetisch wordt ervaren. Een identiteit van een plek wordt uiteindelijk bepaald door het gebruik en de beleving ervan. Ogenschijnlijke lelijke gebouwen en plekken zorgen daarnaast voor laagdrempelige toetreding van minder kaptaalkrachtige starters die op termijn mogelijk weer kunnen doorgroeien. Behoud daarbij, als het even kan, een brede en ruime opzet van de stad. Want ook deze maakt interventies van bewoners en experts mogelijk. Dat het binnen de ring van Amsterdam vol is, heeft o.a. te maken met een gebrek aan vrije publieke ruimte.
Als je daarnaast minder ‘urban control’ hanteert, – de mate waarin burgers zich gecontroleerd weten of voelen– dmv vergunningen en regels kun je naar een stad toe werken die werkelijk zorgt voor verrassing, levendigheid, afwisseling en uiteindelijk echt gaat bruisen.

Tijdens Museumnacht 2016 is er de fototentoonstelling ‘Streets of the World’ (foto) te bezichtigen in garage Kempering. Ook zijn er van 4 tot 7 november tours te volgen onder leiding van de fotograaf. Voor meer info: www.streetsoftheworld.com