Projectcase Bijlmerbios

Studiomeiboom werd gevraagd een nieuwe invulling voor een openluchtbioscoop in Amsterdam Zuidoost te bedenken. De organisatie achter de oude Bijlmerbios was er mee gestopt en de gemeente wilde een openluchtbioscoop behouden als onderdeel van het culturele en ‘leisure’ aanbod in Amsterdam Zuidoost. Omdat een tweede Metro Movies geen optie was vanwege de korte aanlooptijd van een maand (!), stelde Studiomeiboom voor Bijlmerbios nieuw leven in te blazen.

Concept – Bijlmerbios terug in de Bijlmer
Het als evenementenplein bedachte Hoekenrode waarop Bijlmerbios plaatsvond, voldoet volgens ons niet aan de gewenste eisen voor een succesvolle openluchtbioscoop. Als belangrijkste vernieuwing werd daarom een locatie voorgesteld die naast functionele eisen ook aansloot bij het evenement: metrostation Kraaiennest in het hart van de Bijlmer. Een locatie waar al stappen voor vernieuwing hadden plaatsgevonden en een evenement een aanvulling zou zijn voor de leefbaarheid. Door deze keuze wordt een ode gebracht aan één van de meest iconische, authentieke en urbane plekken van Amsterdam, alsmede een bijdrage geleverd aan de identiteit, merkbeleving en ontwikkeling van de Bijlmer.

Bijlmerbios-onder-kraaiennest2

Boven, vernieuwd metrostation Kraaiennest. Onder, herontwikkeling Bijlmerflat Kleiburg in omgeving metrostation

Bijlmerbios-Kleiburg

Uitwerking – Unieke grootstedelijke en toch intieme beleving
Samen met diverse bewoners en partijen uit de omgeving organiseert, programmeert en produceert Studiomeiboom drie succesvolle avonden. Avonden waarbij het programma bestaat uit films die raakvlakken hebben met de locatie en de bewoners van de Bijlmer, maatschappelijk zijn maar ook breed toegankelijk.
Om toch een intieme beleving onder een 10 meter hoge grootstedelijk betonnen metro-overkapping te krijgen, worden huiskamerbanken uit een kringloopwinkel gebruikt als zitplaatsen. Deze worden op de laatste avond tegen een kleine vergoeding te koop aangeboden, waarmee o.a. studenten als nieuwkomers in het gebied worden geholpen. Naast de aankleding wordt ook een nieuw logo ontwikkelt, welke beter aansluit bij de gewenste identiteit en de architectonische kenmerken van het gebied.

Bijlmerbios-diversBijlmerbios-logoBijlmerbios-middelen

Resultaat – Vliegwiel
De succesvolle avonden hebben Bijlmerbios neergezet als een voorbeeld en inspiratie voor andere initiatieven in de omgeving. Voor de aankomende jaren wordt er onderzocht hoe Bijlmerbios kan functioneren als vliegwiel, zo mogelijk via diverse samenwerkingen.