Kort interview met Ellen Tjon A Meeuw

Ik werkte met haar samen aan Metro Movies 2015. Op dit moment produceert ze een wonderschoon en tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen en gelooft ze in de Black Renaissance. Ik vroeg haar waar haar inspiratie vandaan komt en welke vernieuwing de toekomst gaat bepalen.

Wat doe je precies?
Ik probeer binnen mijn kunnen en inzichten een goed mens te zijn voor op de eerste plaats mijn dochter en daarna voor de rest van de wereld, zoals mijn man, dierbaren, kennissen en onbekenden. Dat is wat ik zo goed mogelijk probeer te doen. Het lukt me niet altijd (soms sla ik de plank finaal mis) en ik ben er ook niet 24/7 mee bezig, omdat ik me ook laat verleiden door de ‘rat race’. En daar doelt de vraag hoogstwaarschijnlijk op. Ik werk als producent binnen de kunstensector. Lange tijd als uitvoerend producent voor theater, festivals, musea en tv. En sinds 2 jaar gefocussed op eigen producties. Mijn, onze, eerste voorstelling gaat begin januari 2016 in première. Het is een wonderschoon en tragisch familiedrama over het vasthouden aan dromen, die dreigen op te drogen in de snelheid van het leven (A Raisin in the Sun). Hier ben ik nu full time mee bezig.

Waar haal jij je inspiratie vandaan?
Uit alles dat mij opvalt: van een ouder en kind spelend in de zandbak tot een natuurdocumentaire tot een burenruzie tot een mega Hollywood productie tot een zakelijk gesprek tot iconen tot mijn dochter tot… ‘you name it’. Als ik scherp ben en me niet te veel laat afleiden door bijzaken, kan ik in veel dingen iets moois, inspirerends zien. Niet dat ik er meteen mee aan de slag ga, maar iets valt me op en raakt me.

Wie is voor jouw een grote pionier en waarom?
Lastige vraag. Mag ik hier een andere keer op terugkomen?

Met wie of wat zou je graag een samenwerking willen aangaan?
Met Mark Rutte en Desi Bouterse. Niet om hen nader tot elkaar te brengen, maar omdat ze een land leiden, dat ik een warm hart toedraag. Ik vind dat ze best wat nieuwe inzichten en sturing kunnen gebruiken.

Welke verandering of vernieuwing gaat volgens jou de toekomst bepalen?
De Black Renaissance die wereldwijd voelbaar is, zie je ook in Nederland. Gekleurd Nederland laat van zich horen. Het gaat niet over zwart versus wit. Het gaat om burgerschap en om een eerste rangspositie in willen nemen, naast de witte Nederlander. Voor iedereen is dit wennen en in mijn ogen een onvermijdelijke wending. Ik ben hier geboren. Nederland is ook van mij. Ik heb ook zeggenschap.