Projectcase Bijlmerbios

Studiomeiboom werd gevraagd een nieuwe invulling voor een openluchtbioscoop in Amsterdam Zuidoost te bedenken. De organisatie achter de oude Bijlmerbios was er mee gestopt en de gemeente wilde een openluchtbioscoop behouden als onderdeel van het culturele en ‘leisure’ aanbod in Amsterdam Zuidoost. Om naast Metro Movies een divers aanbod te behouden, stelde Studiomeiboom voor Bijlmerbios nieuw leven in te blazen.

Concept – Bijlmerbios terug in de Bijlmer
Belangrijkste vernieuwing werd een nieuwe unieke locatie die naast functionele eisen ook aansloot bij de merknaam van het evenement: metrostation Kraaiennest, hartje Bijlmermeer. Een locatie waar al stappen voor vernieuwing hadden plaatsgevonden en een evenement een aanvulling zou zijn voor de leefbaarheid. Door deze keuze wordt een ode gebracht aan één van de meest iconische, authentieke en urbane plekken van Amsterdam, alsmede een positieve bijdrage geleverd aan de identiteit, imago en ontwikkeling van de Bijlmer.

Boven, Bijlmerbios onder metrostation Kraaiennest. Onder, herontwikkeling Bijlmerflat Kleiburg in omgeving metrostation

Bijlmerbios-Kleiburg

Uitwerking – Unieke grootstedelijke en toch intieme beleving
Samen met diverse bewoners en partijen uit de omgeving organiseert, programmeert en produceert Studiomeiboom drie succesvolle avonden. Avonden waarbij het programma bestaat uit toegankelijke films die raakvlakken hebben met de locatie en de cultuur van de Bijlmer.
Om toch een intieme beleving onder een 10 meter hoge grootstedelijk betonnen metro-overkapping te krijgen, worden huiskamerbanken uit een kringloopwinkel gebruikt als zitplaatsen. Naast de aankleding wordt ook een nieuw logo ontwikkelt, welke beter aansluit bij de gewenste identiteit en de architectonische kenmerken van het gebied.

Bijlmerbios-logo

Resultaat – Vliegwiel
De succesvolle avonden hebben Bijlmerbios neergezet als een voorbeeld en inspiratie voor andere initiatieven in de omgeving. Voor de aankomende jaren wordt er onderzocht hoe Bijlmerbios kan functioneren als vliegwiel, zo mogelijk via diverse samenwerkingen.

Voor meer achtergrondinformatie, ga naar Studiomeiboom/Bijlmerbios