2016 is het jaar dat Nederland voorzitter is van de Raad van de Europese Unie. Voor 6 maanden zullen politici Amsterdam aandoen om te praten over het heden, maar vooral ook over de toekomst van Europa. Als onderdeel van dit voorzitterschap zijn er diverse culturele activiteiten in de stad georganiseerd onder de noemer ‘Europe by People, the future of everyday living’. Het programma onderzoekt hedendaagse maatschappelijke vraagstukken met behulp van kunst en design.
Eén van de onderdelen uit dat programma is de theatervoorstelling ‘In search for Europe’ door Lucas de Man. Voor deze theatervoorstelling -die meer is dan een bordspel- bezocht hij meer dan 20 jonge creatieven in meer dan 8 Europese landen, die werken aan de maatschappij waarin ze leven. Een nieuwe generatie die de huidige samenleving ter discussie stelt en vecht voor verandering.
Het viel hem op dat ze vooral bezig zijn een samenleving te creëren in plaats van per se een ‘betere’ samenleving. Een samenleving als een plek waarin mensen hun verhalen kunnen tonen en delen: een ‘public space’ met een ‘common ground’. Dat ze op zoek zijn naar een gedeelde visie. Een visie die concreet en uitvoerbaar is en ons toch voorbij morgen laat kijken.
Aan het einde van zijn voorstelling schets hij naar mijn mening datgene wat vooral nodig is om een stap verder te zetten: verbeelding. Of je nu een continent, een land, een organisatie of een persoon bent, uiteindelijk is het de verbeelding die je niet alleen van A naar B brengt, maar overal!
Vrijdag 22 februari is de laatste voorstelling van ‘In search for Europe’ bij Pakhuis de Zwijger. ‘Europe by People, the future of everyday living’ is nog tot 1 juli op diverse locaties in Amsterdam.