Projectcase Keti Koti scholenontbijt


Vanaf 2004 tot 2017 werkt Studiomeiboom voor Stadsschouwburg Amsterdam –Nu ITA- aan Expanding Theatre. Een label waaronder de grenzen van theater worden onderzocht en verlegd om een groter en breder publiek te bereiken. In 2013 wordt daarvoor het Keti Koti (gebroken ketenen) ontbijt op het Leidseplein bedacht. Een ontbijt dat in het teken stond van de viering van 150 jaar afschaffing van de slavernij. Een viering die betwist kan worden omdat men nog 10 jaar gedwongen werd om door te werken.

Concept – Een klein bordje voor grote verandering
Om dit ontbijt onder de aandacht te brengen en een blijvende herinnering mee te geven, werd een ontbijtbordje ontwikkeld met de naam ‘Keti Koti Bont’. Het ontwerp van het bordje was gebaseerd op het Nederlandse ‘Boerenbont’ servies, waarbij de traditionele symbolen van dit ontwerp waren vervangen door de symbolen van Keti Koti. Hiermee wordt invulling gegeven aan de tekst op de onderkant van het bordje: ‘Het slavernijverleden is onderdeel van onze geschiedenis. Het hoort op ons bordje van kennis van het verleden. Een bordje voor eten en voor delen. Een bordje met een gedeeld verleden en een gezamenlijke toekomst.’

Resultaat en vervolg
Het event op het Leidseplein wordt goed bezocht en onderstreept de ambities van de Stadsschouwburg. Daarnaast wordt het bordje onderdeel van een tentoonstelling bij Imagine IC over Amsterdam Zuidoost.
Bijna tien jaar later, vanaf 2021, wordt in samenwerking met Imagine IC, instelling voor cultureel erfgoed, het eigenlijke idee achter het ontwerp weer tot leven gebracht. Hierbij wordt het bordje gebruikt voor een scholenontbijt op 1 juli waarbij verschillende scholen uit diverse stadsdelen bij elkaar komen om via een speciaal programma samen stil te staan bij Keti Koti, ons gedeelde verleden en gezamenlijke toekomst.