Cultuurplatform voor co-creatie

Gisteren als moderator van Cultuurplatform Zuidoost gefunctioneerd. Het werd een bijzondere avond met veel nieuwe inzichten. De belangrijkste wil ik graag met jullie delen.

Na de opening presenteerde Onno van den Muysenberg, senior beleidsmaker, in hoofdlijnen het kunst en cultuurplan van Amsterdam voor 2017-2020.  Een beleid o.a. gericht op een meerpolige stad, waarbij de binnenstad wordt ontlast en de stadsdelen buiten de ring belangrijker worden voor cultuuractiviteiten en cultuurbeleving. Een mooie ontwikkeling waarbij tevens de culturele diversiteit van Amsterdam meer aandacht krijgt. Daarna gaf Marjolein van Alphen, gebiedscoördinator, een presentatie over het nieuwe gebiedsgerichte werken door de gemeente. Onder meer een manier om vanuit de gemeente via specifieke gebieden beter te weten wat er leeft en waar de behoeftes liggen van de bewoners.

Met de presentatie over Placemaking van Leon Beckx van Diversityjoy nog in het verschiet, werd me door de reacties en de presentaties duidelijk dat er ondanks de nieuwe strategieën en manieren van werken toch nog een wereld te winnen is. En deze wereld ligt tussen beleidsmakers en cultuurmakers in. Zoals reeds eerder genoemd in ‘Brooklyn, Berlijn, Bijlmer’ denk ik dat we meer gezamenlijk moeten optrekken. Minder plannen schrijven op afstand en dan maar kijken of het wordt opgepakt, maar eerder in openheid en gelijkwaardigheid gezamenlijk projecten opstarten en bespreken. Simpelweg co-creatie genaamd.  Op deze manier krijgen beleidsmakers en cultuurmakers beter inzicht in elkaars werkwijze waardoor onbegrip wordt weggehaald en betere resultaten tot stand kunnen komen. Het Cultuurplatform kan daar middels een juiste programmering een ideaal middel voor zijn.